een klein stukje achtergrond van Duitse bieren

Het Reinheitsgebot heeft bepaalt dat Duits bier slechts mag bestaan uit vier ingrediënten. Er mag alleen water, mout, hop en gist gebruikt worden. Eerst gold het alleen voor de regio Beieren, sinds 1906 geldt het Gebot voor heel Duitsland. De wet werd ingevoerd om bierdrinkers te beschermen tegen gevaarlijke en niet zuivere ingrediënten. Duitsland wordt nog steeds gezien als het bierland bij uitstek en dat hebben ze mede aan het Reinheitsgebot te danken.

Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar. Weiß betekent wit en Weizen betekent tarwe. Weizen bier moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, hierdoor krijgt het een volle schuimkraag. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Een Weizen bier wordt in tegenstelling tot ander witbier volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. ‘Hefe’, vind je vaak in de merknaam van verschillende Duitse Weizen bieren, het betekent gist in het Nederlands. In Weizen bier vind je vaak kenmerkende aroma’s van kruidnagel en banaan. Deze aroma’s ontstaan door gebruik van de Weizen gist.

Er zijn verschillende soorten Weizen bier.

  • Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd.
  • Dunkelweizen: gebruik van gebrande mout, donker, ongefilterd.
  • Kristallweizen: blond, gefilterd.
  • Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent).

Ben jij 18 jaar of ouder?